Brandmän får hjälpande hand – i glasögonen

2013-01-29 12:41  

Knepigt problem ute i fält? Då dyker ett par händer upp i synfältet och visar de rätta greppen. Räddningstjänsten i Hultsfred testar en ny, svensk teknik för expertstöd på distans.

När brandmannen tar på sig videoglasögonen ser han både verkligheten framför sig och infällda bilder från en expert. Experten, som kan sitta långt därifrån, betraktar i sin bildskärm samma vy som brandmannen ser. Han eller hon kan peka in i bilden och muntligt förklarar vad som ska göras – kanske vrida på en kran för att stoppa ett läckage vid en olycka med kemiska utsläpp.

Tekniken, som testas av räddningstjänsten i Hultsfred, har utvecklats av XM Reality i Linköping. Företaget startades år 2007 av en grupp forskare på Foi, Totalförsvarets forskningsinstitut. Före jul testades tekniken även vid bygget av Mullbergs vindpark med gott resultat. En mättekniker i Mullberg tog på sig videoglasögonen och fick distanshjälp av en expert för att bedöma bergets kvalitet på platsen.

Enligt XM Reality finns ett stort intresse för metoden, framför allt bland industriföretag som behöver ge service och underhåll på distans. Ett mål kan vara att snabbt få igång en produktionslina som stannat utan att behöva vänta på att en expert tar sig till platsen.

-Flera stora företag inom kraft- och tillverkningsindustrin testar nu tekniken, säger Claes Nylander, som är styrelseordförande i XM Reality.

Han berättar att användaren inte är beroende av bra bredbandsuppkoppling - en satellittelefon räcker. Om förbindelsen är dålig så blir bilden mer grovkorning, men de överlagrade experthänderna är fortfarande perfekt synkroniserade med ”verkligheten” i videoglasögonen.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt