Innovation

Brandmän får hjälpande hand – i glasögonen

Brandmannen Jonas Svensson i Hultsfred testar experthjälp på distans. Foto: XMReality
Enligt XM Reality finns ett stort intresse för metoden, framför allt bland industriföretag som behöver ge service och underhåll på distans. Foto: XMReality

Knepigt problem ute i fält? Då dyker ett par händer upp i synfältet och visar de rätta greppen. Räddningstjänsten i Hultsfred testar en ny, svensk teknik för expertstöd på distans.

Publicerad

När brandmannen tar på sig videoglasögonen ser han både verkligheten framför sig och infällda bilder från en expert. Experten, som kan sitta långt därifrån, betraktar i sin bildskärm samma vy som brandmannen ser. Han eller hon kan peka in i bilden och muntligt förklarar vad som ska göras – kanske vrida på en kran för att stoppa ett läckage vid en olycka med kemiska utsläpp.

Tekniken, som testas av räddningstjänsten i Hultsfred, har utvecklats av XM Reality i Linköping. Företaget startades år 2007 av en grupp forskare på Foi, Totalförsvarets forskningsinstitut. Före jul testades tekniken även vid bygget av Mullbergs vindpark med gott resultat. En mättekniker i Mullberg tog på sig videoglasögonen och fick distanshjälp av en expert för att bedöma bergets kvalitet på platsen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här