Brand i strömbrytare gjorde hela Cern strömlöst

2009-12-03 12:43  
Brytaren som brann

Just när allt gått så bra, och partikelacceleratorn LHC börjat få upp farten, hände det igen. Den här gången var det strömförsörjningen som fallerade.

Det var en strömbrytare för 18 kilovolt som brann upp klockan 1:23 tidigt på onsdagsmorgonen. Händelsen släckte hela Cerns område utanför Genève, inklusive dess datacentral och internetsajt.

Uppskattningsvis förbrukade anläggningen närmare 20 megawatt vid tillfället.

Som tur var påverkades inte kylanläggningen som försörjer de supraledande magneterna med flytande helium. Däremot var det svårt att styra partikelstrålarna i acceleratorringen och hantera dumpningen av de ostyriga protonerna.

Nödgeneratorern kom dock snabbt igång och försedde de mest vitala systemen med ström. Och sent i går kväll kom strömmen tillbaka.

– Kanske det var en flygande bagettbombare från framtiden som orsakade felet, kommenterar Cern-medarbetaren Chris Stephens påLHC Portal.

(Kommentaren syftar både på en fatal händelse som stoppade partikelacceleratorn LHC i november, och på teorier från fysikerna Holger Nielsen och Masao Ninomiy om att naturen till varje pris vill hindra upptäckten av den eftersökta Higgs-partikeln. Reds anm).

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer