Botemedel mot matallergi

2010-10-05 14:17  

Överkänslighet mot livsmedel orsakar varje år hundratusentals fall av akutvård i världen. Nu är vi ett steg närmare att kunna bota allergin.

Forskare vid John Hopkins University School of Medicine har hittat ett sätt att stänga av immunsystemets allergiska reaktioner på vissa proteiner i livsmedel. Hos möss vill säga.

Lösningen fann man i en typ av immuncell i matsmältningssystemet som betraktas som första ledet i kroppens immunförsvar.  Genom att behandla de här cellerna med ett modifierat protein har forskarna lyckats få livsmedelsprotein, som tidigare varit dödligt för mössen, att inte orsaka någon allvarlig reaktion alls.

Det finns idag inget botemedel mot födoämnesallergi. Den primära behandlingen är att undvika det man är allergiskt mot. Ändå rapporteras allergiska reaktioner till följd av överkänslighet mot något orsaka över 300 000 akuta vårdbehov varje år bara i USA. Födoämnesallergi står för den allra största delen.

I Sverige hade tio procent av alla barn i åldern tre till femton år någon form av födoämnesallergi år 2004–05 enligt SCB. Tillförlitliga uppgifter om allergin hos vuxna är svårare att hitta.

Men innan det kan bli aktuellt med ett botemedel mot födoämnesallergi, kvarstår för forskarna att avgöra om de lovande försöken hos möss också kan användas på människor.

Julius Lidar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer