Innovation

Botemedel mot matallergi

Överkänslighet mot livsmedel orsakar varje år hundratusentals fall av akutvård i världen. Nu är vi ett steg närmare att kunna bota allergin.

Publicerad

Forskare vid John Hopkins University School of Medicine har hittat ett sätt att stänga av immunsystemets allergiska reaktioner på vissa proteiner i livsmedel. Hos möss vill säga.

Lösningen fann man i en typ av immuncell i matsmältningssystemet som betraktas som första ledet i kroppens immunförsvar.  Genom att behandla de här cellerna med ett modifierat protein har forskarna lyckats få livsmedelsprotein, som tidigare varit dödligt för mössen, att inte orsaka någon allvarlig reaktion alls.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här