Bordsduk på långtidsprov

2009-03-17 16:00  
Ralf Taubner vid textilforskningsinstitutet STFI Foto: Katharina Thehos

Vattentålig, smutsavvisande och billig. På Kap Arkona ligger en duk på ett trädgårdsbord på långtidstest. Forskare letar lämpligaste ingredienserna för snygga fiberdukar.

Forskarna vid tekniska universitetet i Chemnitz testar olika materialkombinationer för att tillverka fiberduk med bra egenskaper, som att tåla väder och vind, vara skrynkelfri och kännas behaglig, vara lätt att tillverka och dekorera, och fram för allt billig.

Fördelen med fiberdukar är att tillverkningen kan göras mycket enkel, i princip i ett arbetssteg från att plastgranulaten smälts och sprutas ur munstycken till en ändlös duk. Produktionsförfarandet ger en mycket billig produkt.

Forskarna har letat efter de bästa materialkombinationerna för att tillverka fiberduk med de rätta egenskaperna. Fyra konstfibermaterial testas, polyamid, polyester, polypropylen och polyetylen. Polyporpylen och polyetylen är utmärkt för dukar som är fukt- och smutsavvisande, och som håller sig kvar på bordet även när det blåser, visar forskningen.

Polyester och polyamid uppfyller inte de kraven, men tål i gengäld högre temperaturer vilket gör det möjligt att trycka mönster på duken. Den första typen av dukar kan bara göras enfärgade.

Forskarna prövar olika tillsatser i granulaten för att öka uv-skyddet eller för att avvisa smuts. Meningen är att få fram tåliga dukar som är användbara mer än en gång, kanske flera veckor, men tillräckligt billiga för att man sedan ska kunna slänga dem utan att det svider i plånboken.

På Kap Arkona på ön Rügen ligger sedan september förra året en duk på ett utomhusbord. Den ska ligga där till september i år. Forskarna studerar hur material och färger påverkas av sol, regn, kyla och hetta.

Studien finansieras med 1,7 miljoner kronor av tyska industriministeriet. Företaget Brändl i Geyer förväntar sig att kunna starta serietillverkning när forskarna har avslutat sitt projekt.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer