Bombardier placerar forskningscenter i Västerås

2020-10-06 10:04  
Välkommen. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) gläds åt Bombardiers satsning på Västerås. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Västerås blir alltmer Sveriges elcentrum. Internationella tågkoncernen Bombardier lägger nu sitt forskningscenter för elektrifiering av fordon i staden – granne med Northvolt.

Enligt kanadensiska Bombardier är Sverige den perfekta platsen för utveckling av energieffektiva elektriska drivsystem. Bolagsledningen hoppas på korsbefruktning mellan olika bolag inom fordonsindustrin kopplat till elektrifiering.

I ett pressmeddelande har bolaget samlat röster från regeringen och batterijätten Northvolt.

"Elektrifiering av transporter kommer vara avgörande för att minska våra utsläpp. Det är glädjande att Bombardier Transportation väljer Västerås för att etablera sitt globala innovationscenter för e-mobilitet som dessutom ska vara öppet för partners", skriver näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Läs mer: Northvolts utmaning: Hitta rätt kompetens till batterifabriken

"Vi ser fram emot att ha centret som granne till oss på Northvolt Labs i Västerås och är angelägna om att utforska de stora möjligheterna till samarbete inom testning", skriver Northvolts vd Peter Carlsson.

De nya byggnaderna, där Bombardier samlar kompetensen inom utveckling av drivsystem, påbörjas våren 2021 med planerad invigning 2023.

Bolaget har närmare 1 500 anställda i Sverige.

Olle Lindström/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer