Boeing: Vår raket sätter den första människan på Mars

2018-06-04 15:30  
Boeings vd Dennis Muilenburg är självsäker att hans företags Space Lauch System är den självklara vinnaren i kapplöpningen till den röda planeten mot Elon Musks SpaceX. Foto: Nasa/Hawaii National Guard

Boeings vd Dennis Muilenburg är övertygad om att hans Space Launch System kommer att klå Elon Musks SpaceX.

I en intervju med The Street fick Dennis Muilenburg frågan om den första bemannade expeditionen till Mars kommer göras med Boeings raket eller med Elon Musks SpaceX. Boeings vd svarade självsäkert att hans Space Lauch System är den självklara vinnaren i kapplöpningen till den röda planeten. Just nu konstrueras den 38 våningar höga jätten i samarbete med Nasa. Enligt Muilenburg kommer raketen ha en kraft på knappt 41 MN.

– Om man vill översätta siffran till biltermer så motsvarar det dragkraften hos 207 000 Corvette-motorer. Vi kommer inleda testflygningar nästa år, och vi ska åka tillbaka till månen. Administrationen ligger på när det gäller att återvända till månen och sätta upp en månbas som sedan kan användas som avstamp för resor till Mars. Och jag är fast övertygad om att den första personen som sätter sin fot på Mars kommer ta sig dit med hjälp av en Boeing-raket, säger Dennis Muilenburg till The Street.

Läs mer: Resa till Mars ska ge svar om utomjordiskt liv

Elon Musks har gett respons på vd:ns uttalande om att Boeing kommer slå SpaceX. På Twitter skriver Musk: ”Do it”. Muilenburg konstaterar att det finns en rivalitet mellan de två bolagen, detta samtidigt som Boeing skjuter upp satelliter med SpaceX-raketer. Han anser dock att konkurrensen är nyttig för USA:s utveckling som nation.

– Jag tycker ärligt talat att det är fantastiskt att det finns ett så stort intresse för rymdindustrin. Det handlar verkligen om en pånyttfödelse. Det finns mer energi inom rymdindustrin i dag än vad jag har sett på årtionden. Det är jättebra för nationen. Och branschens tävlingsinriktade natur gör oss alla bättre, säger Dennis Muilenburg.

Läs mer: Elon Musk avslöjar superraketens ”form”

Under 2019 kommer Exploration Mission 1 skicka en obemannad Orionkapsel runt månen. 2022 ska Exploration Mission 2 ta fyra besättningsmedlemmar till månen. Ytterligare två okända uppdrag är planerade för 2024 och 2025.

John Edgren

Mer om: Boeing Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer