Blodspår på brottsplatsen avslöjar ålder

2010-11-23 10:37  

Åldern på ett okänt offer eller en okänd gärningsman kan avslöjas av blodspår på brottsplatsen. Forskare i Nederländerna har utvecklat en metod att uppskatta ålder med hjälp av T-celler i blodet.

Polisens kriminaltekniker kan snart få ett nytt redskap för att skapa en profil på en okänd gärningsman. Forskare vid Erasmusuniversitetet i Rotterdam har utvecklat en metod att uppskatta en persons ålder från ett blodprov.

Forskarna har upptäckt att en typ av vita blodkroppar, T-celler, ger spår i form av runda DNA-molekyler som minskar i antal under en persons livstid.

Genom att mäta antalet i blodprov hos närmare 200 personer kunde forskarna avgöra en persons ålder med en säkerhet på plus eller minus nio år.

Även om det är ett stort spann kan det hjälpa polisen att ringa in en misstänkt.

Den uppskattade åldern kan kombineras med andra analysmetoder. Det är till exempel möjligt att avgöra om en person har blå eller bruna ögon med hjälp av sex markörer i ett DNA-prov.

Just DNA-prov är ett viktigt redskap för att binda en gärningsman vid en brottsplats. Men det bygger på att provet från brottsplatsen kan matchas mot en DNA-profil i polisens databaser.

Den nya metoden för att uppskatta ålder har publicerats i tidskriften Current Biology.

 

Läs rapporten här

Marie Alpman

Mer om: DNA Brottsplats

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer