Blodprov kan upptäcka tidig Alzheimers

2018-02-01 07:51  
Ett enkelt blodprov kan upptäcka tidig utveckling av Alzheimers sjukdom. Foto: TT

Tidig utveckling av Alzheimers sjukdom kan upptäckas med ett enkelt blodprov, rapporterar Vetenskapsradion.

(Artikeln är uppdaterad)

Forskarna bakom studien hoppas att upptäckten kan användas för att upptäcka sjukdomen tidigt hos stora delar av befolkningen.

Japanska forskare har upptäckt att ett särskilt protein i blodet markerar när det är på väg att samlas demensplack i hjärnan som förstör minnesfunktionen vid sjukdomen. Forskarna bakom studien hoppas att blodprovet ska kunna användas för screening, omfattande provtagning av befolkningen, för att tidigt upptäcka Alzheimers.

– Att ta ett blodprov och avläsa hjärnans kemi är något som vi drömt om länge, säger Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska universitetet, till Vetenskapsradion.

Läs mer: Gates ger nästan halv miljard till forskning om Alzheimers

Ett blodprov skulle bli ordentligt mycket billigare och enklare än dagens PET-skanning av hjärnan och ryggmärgsprover som används för att upptäcka Alzheimers idag, fortsätter Winblad.

– Det är väldigt tidskrävande och kostsamt, så det är en oerhörd fördel om vi kan ta ett blodprov för att avläsa det här.

Det finns i dag knappt några läkemedel mot sjukdomen som drabbar runt 7.500 svenskar varje år.

Mer om: Blodprov

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer