Blockerad gen kan vara orsak till sterilitet hos män

2019-02-18 12:47  
Foto: Science Photo Library

Med hjälp av Crispr-teknik har forskare identifierat en viktig gen hos zebrafiskar som behövs vid fortplantning. Samma gen finns hos människan.

Vad har zebrafiskar och människor gemensamt? Båda innehar en gen kallad HSF5 som är viktig för att bilda dugliga spermier. Forskare vid Örebro universitet har med hjälp av Crispr/Cas9 slagit ut genen hos zebrafisken och fått resultat i form av spermier som inte producerats på rätt sätt. Spermierna fick för stora huvuden och för korta svansar så de inte kunde simma ordentligt.

Nu återstår att ta reda på om detsamma gäller för oss.

– Samma gen finns hos människor och det är mycket möjligt att den påverkar människor på samma sätt. Om genen är förändrad hos män kan det leda till att de inte kan få barn, säger Per-Erik Olsson, professor i biologi vid Örebro universitet till Forskning.se.

Läs mer: Crispr-forskaren Emmanuelle Charpentier fortsätter lösa gensaxens gåtor

Men det verkar inte som att forskningen har någon större effekt hos kvinnor, då resultatet inte visade någon skillnad när genen var blockerad hos zebrafiskhonorna.

Forkarna har kommit fram till att proteinet som skapas ur HSF5-genen är viktigt för spermiers utveckling, men att de behöver ta reda på vad som bestämmer hur mycket protein som produceras.

Ellinor Molin

Mer om: Crispr Genteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer