Blåstestet avslöjar knarkade bilförare

2011-03-08 23:00  
Bo Hammarlund, medgrundare på Sensa Bues, som har utvecklat ett utandningstest för narkotika. Foto: Marc Femenia

Ingen vill möta drogade bilförare på vägen. Ett nytt, svenskt blåstest kan ersätta dagens urinprov vid polisens trafikkontroller.

<p>- Vi mäter narkotika i utandningsluft. Det är helt unikt, säger Olof Beck, professor i analytisk farmakologi vid Karolinska institutet i Stockholm. </p> <p>Han är medgrundare till företaget Sensa Bues, som lanserar det patentsökta drogtestet efter sommaren. </p> <p>Testpersonen får blåsa i ett litet munstycke, ungefär som i polisens alkometrar. Ett polymerfilter fångar då narkotiska ämnen, som utsöndras ur lungorna. Mängderna är extremt små, ibland mindre än ett pikogram per minut, så det krävs cirka 15 andetag. Sedan plomberas munstycket och sänds till labb för analys med känslig masspektrometri.</p> <p>Man får alltså vänta på provsvaret, precis som med urin- och blodtester. Men blåstestet är enklare att använda och kan upplevas som mindre kränkande än att tvingas lämna urinprov inför ögonen på en övervakare. Även blodprov kan vara obehagligt och medföra en smittorisk. </p> <p>Hittills har tekniken testats på bland annat amfetamin, ecstacy, metadon och cannabis med gott resultat.</p> <p>- Jag räknar med att kunna detektera alla viktiga narkotiska preparat, säger Olof Beck.</p> <p>Bengt Svensson, som arbetar med alkohol- och drogfrågor på Rikspolisstyrelsen, tycker att tekniken verkar lovande.</p> <p>- Det låter mycket intressant. Ett sådant blåstest skulle kunna förenkla polisens vardag, säger han.</p> <p>Poliser kan inte hantera urin- och blodprover vid vägkanten och därför tas misstänkta förare till stationen för provtagning. Det finns visserligen salivtester på marknaden, men trafikpolisen tycker att tillförlitligheten är för dålig.</p> <p>Men Sensa Bues siktar på fler användare än trafikpoliser. Kriminalvården, arbetsplatser och amerikanska armén, till exempel.</p> <p>- Flera stora analysbolag är intresserade av vår teknik, bland annat i USA. Varje dygn görs, cirka 200?000 drogtester i västvärlden så marknaden är enorm, säger Bo Hammarlund, medgrundare på Sensa Bues.</p> <p>Nu ska företaget samarbeta med internationella partner för att verifiera testerna. Målet är att metoden ska accepteras juridiskt, så att ett testresultat kan leda till fällande dom.</p> <p>Priset är inte helt bestämt, men kostnaden ska inte bli högre än ett bevakat urintest.</p>

Miljoner testas i trafiken

Varje år görs drygt 2,5 miljoner tester med alkomätare i trafiken i Sverige.

Antalet drogtester är cirka 12 000.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer