Blåjeans blev solgul klänning

2014-06-30 12:30  
En gul klänning har skapats från gamla blåjeans. Foto: Högskolan i Borås

Världens första klädesplagg i återvunnen bomull har tagits fram i ett svenskt samarbete.

Gamla blåjeans har brutits ned och textilfibrerna återvunnits. I stället har en solgul klänning stickats.

Klänningen är resultatet av forskning vid KTH, som Ny Teknik tidigare har berättat om.

Där har forskare utvecklat en metod för att återvinna fibrer från bomullsplagg. Forskarna har bildat företaget Renewcell och jobbar med att skala upp processen från labbmiljö till industriell skala.

Klänningen är det första plagget som har skapats med forskarnas återvinningsteknik. Den har tagits fram i ett samarbete mellan flera textilföretag samt Högskolan i Borås och kommer att visas upp under Almedalsveckan.

Svenskt Konstsilke har gjort garn av textilfibern, medan Högskolan i Borås har kardat fibrerna, flatstickat tyget, designat och sytt klänningen.

Enligt Högskolan i Borås är klänningen världens första klädesplagg i återvunnen bomull. I framtiden tror högskolan att textilier kommer att vara fullt återvinningsbara och likt papper bestå av en blandning av gamla och nya fibrer.

 

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer