Blågröna alger räddar klimatet

2008-06-17 23:00  

Blågröna alger är inte bara en sommarplåga. De kan bli framtidens miljövänliga vätgasfabrik. Världens snillen mobiliseras nu för att lösa uppgiften. Peter Lindblad i Uppsala är ett av dem.

För de flesta är blågröna alger en sörja. Men det finns de som vet bättre. Peter Lindblad vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala är en av dem. Under mer än 10 år har han detaljstuderat den lilla blågröna algen Nostoc.

Allt för att få den att lämna ifrån sig vätgasen den bildar av solljus och vatten. Det är lättare sagt än gjort. I naturen lämnar ingen frivilligt ifrån sig energi.

En kartläggning visade vilka gener som hindrar vätgasen från att lämna organismen. De har nu satts ur spel av Peter Lindblad och hans kolleger vid Konsortiet för artificiell fotosyntes.

Resultaten visar att den blågröna algen kan fungera som en vätgasfabrik, driven av solljus. Nu återstår att öka verkningsgraden.

- Den varierar över tiden och kan ibland vara uppe runt fem procent, säger Peter Lindblad.

- För att kunna konkurrera med annan teknik som solceller måste verkningsgraden upp till tio procent. Och det på en långsiktigt stabil nivå.

I Ångströmlaboratoriets ljusrum skvalpar Nostoc-algen runt i kolvar på vibrerande plattor. Ljuset flödar från starka lampor i taket. Här sker mätningar som ska hitta en genförändring som ökar den lilla organismens gasutbyte. Den blågröna algen ska förvandlas till en lönsam fabrik, som effektivt omvandlar solstrålarnas energi till vätgas.

- Vårt långsikta mål är moduler som kan placeras på taket till hus. I dem ska kolonier av Nostoc växa och leverera vätgas år efter år. Ytan på ett garagetak ska räcka för att producera den energi ett hushåll behöver, säger Peter Lindblad.

Att det är angelägen forskning skvallrar forskningsanslagen om. Konsortiet har tilldelats drygt hundra miljoner kronor av Energimyndigheten och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

I februari gick också startskottet för det fyraåriga europeiska projektet Solar H2. Projektet är det globalt största projektet inom forskningsfältet och Peter Lindblad är biträdande koordinator.

Även internationella superstjärnor som den amerikanska genforskaren Craig Venter forskar på området.

Men något quick fix handlar det inte om. Därför har inga företag kommit in i bilden ännu, annat än som referensgrupper.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer