Bläckfiskroboten kan greppa tag i ömtåliga föremål

2022-10-27 07:00  

Lagom till Halloween har forskare vid Harvard visat upp en bläckfiskrobot med läskiga spaghettitentakler. Den kan snärja objekt som dagens gripklor inte får fatt på.

Spaghettitentaklerna består av gummislangar som inaktiverade dinglar lojt från en robotarm. När de blåses upp krullar de ihop sig i trassliga klumpar. Det sker när ett tryck tillförs eftersom, förklarar de forskare vid Harvard som ligger bakom uppfinningen, ”ena sidan har tjockare gummi”. 

En enskild slang är för svag för att åstadkomma något, men tillsammans kan tentaklerna snärja ömtåliga föremål, som exempelvis växter och glas. 

– Vår design ger en gripfunktion där helheten blir större än dess delar. Greppstrategierna kan anpassas till en rad svåra objekt med minimal planering och uppfattningsförmåga, säger Kaitlyn Becker på Harvard i ett uttalande på universitetets hemsida.

Becker är huvudförfattare till den vetenskapliga artikel om roboten som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Enligt forskarna kan man med metoden kringgå objektigenkänning och andra tekniker som normalt krävs för en robots gripförmåga. Gummitentaklerna skulle kunna användas i jordbruk, i lagerlokaler eller i medicinska sammanhang.

Läs mer: Forskare släpper militärdelfinernas jaktfilmer

Peter Ottsjö

Mer om: Robotik Harvard

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer