Bitcoin passerar 1 000 dollar

2013-11-28 07:21  

Den digitala valutan Bitcoin steg på onsdagen för första gången över 1 000 dollar. På mindre än en månad har kursen ökat 400 procent.

Det var på den Tokyo-baserade handelsplatsen Mt Gox som värdet på en Bitcoin steg över 1 000 dollar på onsdagen. För närvarande är priset 1 068 dollar.

På Bitstamp, en annan stor handelsplats för Bitcoin, ligger priset omkring 955 dollar.

Värdet på en Bitcoin har stigit med omkring 400 procent på mindre än en månad, från omkring 215 dollar i början av november. En del anser att det rör sig om spekulation baserad på ökad efterfrågan och begränsad tillgång på valutan.

Bitcoin kontrolleras inte av någon central myndighet eller organisation utan definieras av ett nätverk. Nya Bitcoin ges ut genom speciella beräkningar som successivt blir allt svårare.

Valutan är utformad för att låta användarna vara anonyma, och den har därför kopplats till kriminalitet. Bland annat användes Bitcoin i stor skala på Silk Road, en näthandelsplats för droger och illegala tjänster. Men när Silk Road stängdes ner av amerikanska myndigheter i början av oktober, kan det ha stärkt Bitcoin.

Även den första debatten om digitala valutor i den amerikanska kongressen för någon vecka sedan kan ha stärkt Bitcoins anseende.

I spåren av Bitcoins värdestegring följer en och annan förvånande historia. För ett par veckor sedan rapporterade Nyteknik.se om en norrman som köpte 5000 bitcoin för fyra år sedan och sedan inte tänkte mer på det, för att tidigare i år upptäcka att de blivit värda över fem miljoner kronor.

Och på onsdagen rapporterade The Guardian om en engelsman i Wales som i början av 2009 fyllde på en digital plånbok med 7 500 Bitcoin genom de beräkningar som krävs för att skapa valutan. Beräkningarna var på den tiden relativt enkla.

Plånboken förvarades i en dator som senare gick sönder och engelsmannen sparade då hårddisken i en låda. I somras hittade han hårddisken i lådan och mindes då inte att den innehöll Bitcoin utan slängde den.

Först för några dagar sedan insåg han vad som fanns på hårddisken. Plånboken med 7500 Bitcoin hade då hunnit bli värd omkring 50 miljoner kronor, men låg sedan månader begravd någonstans på en stor soptipp utanför staden Newport i Wales.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer