Biontech ska testa mRNA-behandling mot cancer på människor

2021-09-10 14:33  
Modell av mRNA (rosa) bunden till ett rna-bindande protein (ljusblått). Budbärar-rna (mRNA) kodar för protein. Foto: Science Photo Library

I försök med möss har Biontechs mRNA-baserade behandling fått vissa cancertumörer att försvinna helt. Nu ska det tyska bolaget börja testa metoden på människor.

mRNA-tekniken har rönt stora framgångar när den har använts för att ta fram vaccin mot covid-19. Biontech är ett av bolagen som utvecklat ett sådant vaccin, i samarbete med Pfizer.

Biontechs potentiella cancerbehandling går ut på att injicera mRNA (budbärar-rna) som kodar för fyra olika slags cytokiner. Det handlar om proteiner som är kända för att hjälpa immunsystemet att attackera cancerceller, berättar bland annat New Scientist.

Tidigare forskning har visat att det är möjligt att minska storleken på tumörer och till och med utrota dem helt genom att tillföra cytokiner där tumörer finns. Nu vill Biontech alltså undersöka om en sådan mRNA-baserad behandling kan fungera på ett effektivt och säkert sätt i människor.

Läs mer: Vaccinrevolutionen – ”Möjligheterna blir i princip helt obegränsade”

Totalt 231 deltagare ska ingå i den första fasen av kliniska studier, som Biontech gör tillsammans med det franska läkemedelsbolaget Sanofi.

Utgår från mRNA-teknik

En utmaning är att cytokiner har en kort halveringstid. I kroppen, där de också finns naturligt, degraderar de snabbt. Annars skulle de bli toxiska. Det har gjort behandlingar som innebär en kontinuerlig administrering av cytokiner omöjliga.

Genom att utgå från mRNA-teknik kan man koda för cytokiner direkt till tumören och då ska den biverkningen förhindras. 

I Biontechs tidigare försök med möss producerade 17 av 20 individer tillräckligt mycket cytokiner för att deras tumörer skulle försvinna helt inom 40 dagar. Forskarna ska inte ha upptäckt några allvarliga biverkningar av behandlingen i mössen.

Studien ”Local delivery of mRNA-encoding cytokines promotes antitumor immunity and tumor eradication across multiple preclinical tumor models” har publicerats i Science Translational Medicine.

Ania Obminska

Mer om: Cancer mRNA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer