Bin bästa bombdetektorn

2011-02-21 11:15  
Kan dresseras för terroristjakt. Foto: Colourbox

Kan man jaga terrorister med honungsbin? Det hoppas Foi som leder ett EU-projekt där bin dresseras till att spåra hemmagjorda bomber.

Forskargrupper över hela världen försöker utveckla nya effektiva metoder för att detektera sprängmedel och hemmagjorda bomber. Foi, Totalförsvarets forskningsinstitut, satsar på en ny medhjälpare: honungsbiet.

Bin har lika känsligt luktsinne som hundar. Men de är mycket billigare och snabbare att lära upp. Enligt Foi behöver man bara mata dem med en sockerlösning i några timmar samtidigt som de känner lukten av ett ämne som kan ingå i hemmagjorda bomber. 

När man sedan släpper ut dem börjar de leta efter mat som vanliga bin. Fast istället för nektar så söker de upp det aktuella spårämnet.

– Då sträcker de ut tungan, vilket kan ses av en sensor som utlöser ett larm, säger Rose-Marie Karlsson, som är biträdande projektledare för det EU-finansierade projektet Prevail, där Foi deltar tillsammans med forskningsinstitut, universitet och företag.

Tanken är att bina ska förvaras i en specialbyggd kassett och släppas ut på uppdrag av till exempel polisen.

Hemmagjorda bomber kan tillverkas av vanliga produkter som kan köpas i handeln.  Inom ramen för Prevail försöker man hitta ämnen som kan blandas i dessa produkter för att förhindra att de blir explosiva.

Man försöker även tillföra spårämnen som kan detekteras om de hamnar i misstänkta miljöer. Om tre år ska projektet vara avslutat.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer