Innovation

Billig supernäsa hittar mikroskopiska spår

Lukten av skadliga proteiner i blodet, aromen från gömd marijuana eller känslan av koldioxid i luften. Allt detta går att spåra med en ny, superkänslig sensor från Uppsala. Tekniken kan ge billiga engångssensorer, känsliga för tiotusentals olika ämnen, för hemsjukvård eller miljöövervakning.

Gunilla Wingqvist pumpar in olika molekyler i den mikroskopiska näsborren och registrerar hur den elektroniksa näsan vibrerar när den känner doften av rätt ämne. Foto Mikael Wallerstedt Under ett mikroskop i ett av Ångströmlaboratoriets många forskningslabb ligger en elektronisk näsa och luktar. Trots att den inte är större än ett saltkorn är den så känslig att den kan sniffa rätt på en handfull eftersökta molekyler.

Ännu så länge är det Gunilla Wingqvist och Johan Bjurström, doktorander vid avdelningen för fasta tillståndets elektronik, som bestämmer vad sensorn ska få lukta på. Men så småningom, utsläppt i friheten, ska den få känna doften av droger och sprängmedel. Eller lukten av sjuka ämnen i blod och urin.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här