Bill Gates sponsrar teknik där bajs ger el och dricksvatten

2015-03-24 09:23  

Paret Gates sponsrar en ny teknik som använder sopor och avföring för att driva ett vattenreningsverk i Dakar, Senegal.

Det amerikanska företaget Janicki Bioenergy har hittat ett sätt att dra nytta av fattiga länders växande avlopp- och sopberg för att lösa bristen på rent dricksvatten och elektricitet.

- Vi insåg att fattiga länders problem måste lösas med de resurser som redan finns där, säger företagets vd Peter Janicki under ett besök i Stockholm i samband med Världsvattendagen.

Företaget har utvecklat Omniprocessorn, ett vattenreningsverk som eldar avföring och sopor för att destillera smutsigt vatten. Verket beräknas kunna producera cirka 11 000 liter dricksvatten per dag. Biomassan genererar tillräckligt med elektricitet för att kunna driva reningsverket och en viss del av det lokala elnätet. Fyra kilo sopor motsvarar energin från ungefär ett kilo diesel. Dyngan får inte innehålla mer än 84 procent vatten och ska därför kompletteras med torra sopor.

- Det är som när min fru bakar, blir det för kletigt lägger hon till mera mjöl, säger Peter Janicki.

Företaget som arbetat med bland annat Nasa kontaktades av Bill och Melinda Gates stiftelse för att lösa problemet med avfallshanteringen i utvecklingsländer.

Det första kraftverket i Dakar började byggas i februari. Lokala ingenjörer har hjälpt till med utvecklingen och målet är att lokalbefolkningens entreprenörer och mekaniker ska ta över ansvaret såväl som inkomsterna.

- Vi vet att tekniken fungerar, utmaningen handlar om det ekonomiska systemet. Personligen tror jag att det bästa sättet att få detta att fungerar är om lokala entreprenörer, med stöd från regeringen, investerar och bygger upp ett system kring hur verket ska drivas och generera pengar, säger Peter Janicki.

Tidigare vattenreningsverk i trakten ligger öde sedan hjälporganisationerna lämnat platsen. I dagsläget transporteras avfall med hjälp av lastbilar och dumpas lite varsomhelst. Tanken är att ta till vara på lastbilarnas transporter för att föda det nya kraftverket med bränsle. Företaget kommer även att utveckla ett träningsprogram för nyanställda och en hjälpsupport som ska kunna skötas på distans. Såväl arbetarna som arbetsplatsen ska förses med ett antal kameror för att kunna sköta viss kommunikation via internet.

Utsläppen är godkända enligt amerikanska miljökrav. Askan från olika sopor kommer att testas allteftersom för halter av tungmetall. Vid tillräckligt låga halter kan askan användas för att tillverka betong, vilket kan vara ett smart sätt att binda in gifterna i vägarna, menar Peter Janicki.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Katarina Juréen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer