Bill Gates bygger smart stad mitt i ödemarken – utmanar Silicon Valley

2017-11-14 15:03  
Bill Gates ska bygga en ny stad i öknen. Foto: Wikipedia / Skärmdump Fox News

Ett helt nytt samhälle mitt i öknen, byggt på avancerad teknik – och utan ”dumt” bagage. Miljardären Bill Gates har ett sista opus på gång: att skapa en smart stad som ska rivalisera med Silicon Valley.

Det är ett tag sedan grundaren Bill Gates drog sig ur det aktiva arbetet i Microsoft. Men miljardären ligger inte på latsidan och har de senaste åren haft massvis med projekt i gång. Nu verkar det som att ytterligare ett storverk är i faggorna.

Gates har nämligen köpt en rejäl plätt land i Arizona – målet är att grunda en helt ny stad kallad Belmont, mitt i öknen.

Totalt sett handlar det om en area på 10 000 hektar, och enligt uppgifter ska Gates lägga ut motsvarande 670 miljoner kronor i att utveckla den sandfyllda plätten. I ett pressmeddelande framgår det att av ytan ska 1 500 hektar användas till ”affärsverksamhet”, nära 200 hektar ska var till skolor och totalt ska det byggas bostäder för 80 000 personer. Vidare står det i meddelandet:

”Belmont ska vara ett framåttänkande samhälle med en kommunikations- och infrastruktur-ryggrad som innefattar den senaste tekniken, designad kring digitala höghastighetsnätverk, ny tillverkningsteknologi och distributionsmodeller, autonoma fordon och autonoma logistikcenter.”

Läs mer:

Läs mer: Bill Gates har bytt telefon – det blev inte till en Iphone

Belmont är utstakat väster om Arizonas huvudstad Phoenix och ligger intill den planerade motorvägen som ska gå till Las Vegas.

Arizona (grannstat med Kalifornien) har på senare år lyckats väl i att locka teknikföretag. Bland annat har Waymo, Uber och Lyft verksamhet i staten och testar självkörande bilar.

Exakt hur långt Gates själv kommer att gå i utvecklingen av Belmont och hur många externa företag och entreprenörer som bjuds in i byggandet av hans ”utopia” återstår att se.

Nämnas bör att Belmont inte är den första så kallade smarta staden som har fått rubriker på senare tid. I oktober drog Saudiarabiens kronprins igång ett projekt kring att bygga en högteknologisk megastad kallad Neom. Som jämförelse har ökenlandet sagt att de ska investera motsvarande 4 200 miljarder kronor i sitt bygge.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer