Bilderna från stratosfären har en upplösning som slår det mesta

2019-12-12 07:00  

Near Space Labs väderballonger tar bilder från stratosfären – och startupens optik levererar en upplösning som få andra.

Google Earth har vant oss vid att kunna ta del av ett fågelperspektiv på världen, och marknaden för flygfoton har vuxit inom den privata såväl som offentliga sektorn.

Satelliter täcker upp en del av behovet men att skjuta upp den skrymmande optik som krävs för högupplösta bilder är dyrt. För en mer överkomlig prislapp är man hänvisad till billigare satelliter med en sämre upplösning.

Startupen Near Space Labs har dock skapat ett alternativ. Deras plattform bygger på väderballonger – och som namnet antyder befinner de sig inte i den faktiska rymden, vilket ger många uppenbara fördelar.

– Vi bestämde oss för att starta ett företag där vi tar oss an det här från en helt ny vinkel och utnyttjar det tomrum inom rymdfarten som stratosfären utgör. Det är två gånger högre än trafikflygplan flyger, och från den här utsiktspunkten har vi en väldigt god vy över ett väldigt stort område, säger Rema Matevosyan, vd för Near Space Labs till Tech Crunch.

Kan övervaka skogsbränder och naturkatastrofer

En robotplattform med egenutvecklad hård- och mjukvara håller väderballongen stabil trots vindar och snabba temperaturväxlingar. Kameran har en upplösning på 30 centimeter, enligt företaget, och bildkvaliteten sägs slå alla konkurrenterna på fingrarna.

– Vi kan fortfarande erbjuda en mycket hög upplösning, som en drönare eller ett flygplan – och vi kan vara väldigt frekventa. För närvarande har vi en daglig regelbundenhet i bildleveransen, vilket tidigare inte har existerat i branschen sett till den upplösning som vi ger, säger han.

Företaget har möjlighet att skicka upp väderballonger dagligen, och de kan snabbt sättas in för att exempelvis övervaka skogsbränder eller skadorna efter naturkatastrofer. Plattformen stiger upp till sin operativa höjd och efter några timmar kan ballongen komma ner.

Enligt Space News överväger företaget nu möjligheten att lägga till kapacitet för infraröd- och hyperspektral bild. Near Space Labs backas ekonomiskt av Draper Associates, Wireframe Ventures och Minus accelerator för uppstarter, Urban-X.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer