Betyget på eldtipsen om julbocken: Klöven ner

2014-12-05 07:24  
”Bocken ska vara gul”, meddelar Johan Adolfsson, talesperson för Gävlebocken, och avfärdar därmed många av tipsen som Ny Tekniks läsare gett på hur julbocken ska undgå elddöden. Foto: Maria Gunnarsson

Bockkommittén i Gävle, som bygger Gävlebocken varje år, avfärdar merparten av Ny Teknikläsarnas förslag på hur julbocken kan skyddas från brand. Däremot gillar de tipset att dränka halmen i diskmedel. Metoden ska testas nästa år.

I år skyddas julbocken med hjälp av ett vaktbolag, dock inte dygnet runt, samt frivilliga som bevakar den. En taxistolpe har också flyttats för att mer folk ska vara i rörelse kring bocken.

Förra årets hemliga flamskyddsmedel har övergivits i år.

- Bocken såg ut som en foxterrier, det var vi knappast förtjusta i. Bocken ska vara gul, säger Johan Adolfsson, talesperson för Gävlebocken.

Ny Teknikläsarna har lämnat många olika förslag på hur julbocken i Gävle ska kunna undgå elddöden. Många handlar om att byta ut byggmaterialen trä och halm mot mer svåreldat material.

En läsare föreslår att bocken ska byggas i betong, ljusgul med halmstruktur?

- Hur sjuttsingen skulle vi kunna frakta bort den? Om träbocken väger tre ton vad ska då en betongbock väga? Jag tror det blir jättebökigt. Vi är helt insålda på halm, det är både en välsignelse och en förbannelse. Halm är vackert, doftar gott, känns 1800-tal och ger julkänsla. Jag tror inte att en gulmålad betongklump ger så mycket julkänsla, säger Johan Adolfsson.

En läsare föreslår att julbocken kan visas som hologram?

- Det har vi redan gjort. Vi har en hologram-app. Står man i närheten av Slottstorget ser man bocken i sin telefon i appen. Däremot har vi inte projicerat ett hologram på plats. Det är en bra idé, men enda problemet är att vi gillar halmen.

Att bygga in bocken i en glasveranda då? En läsare föreslår att uterumsleverantörer säkert vill ha reklam i världens tidningar.

- Vi vill inte förknippas med några kommersiella intressen, så det går bort. En glaskupa över? Blir det inte konserverat då? Jag tänker på en ostbit i en ostkupa, det ser nog lite trist ut. Jag gör klöven ner, säger Johan Adolfsson.

Halm av mässingtråd då?

- Hur sjuttsingen skulle det kunna se ut? Jag känner mig lite svajig på det. Metall är vi inte inne på. Vi har fått förslaget att bygga hela bocken i metall, men vi är inte stålstaden, det är Sandviken. Det går också bort.

Att tillverka bocken i sprutmålade armeringsjärn då?

- Det låter bättre än mässingtrådarna men inget av det jag har hört hittills handlar om att förmedla julkänsla, bara om att göra den brandsäker. Lite bättre kan väl dina ingenjörer? Jag har fått ett förslag från Lunds tekniska högskola om ett inbyggt sprinklersystem som varje natt dränker bocken i vatten, det tycker jag är intressant. Det är fortfarande halm och märks inte för medborgarna, men frågan är hur många besprutningar bocken klarar av innan halmen säckar ihop eller ser missfärgad ut.

Vad tror du om att doppa halmstråna i kalkfärg, så att bocken blir vit?

- En vit bock? Jag försöker visualisera hur det kan se ut. Vi vill ju att bocken ska vara halmgul, det är det som är grejen. Nej, jag får Ku Klux Klan-känsla. Det går bort.

Att anlägga en vallgrav runt bocken då?

- Jättebra. Absolut. Om vi får en friskrivningsklausul i försäkringen för alla som kommer att drunkna i fyllan och villan. Jag utgår ifrån att de flesta som har bränt upp bocken har varit omdömeslösa och utgår ifrån att dessa brukar dricka. Att släppa ner dem i en vallgrav känns sådär ansvarigt, men med en friskrivningsklausul så visst.

Företaget Inca säljer ett nät som kan utvidgas och släcka eld, vad tror du om det?

- Om det går att baka in det på något sätt så det inte syns är vi för. Men om det innebär att bocken kommer att se ut som någon uppsvälld bock med dålig pälsvård, då går det också bort.

Vad tycker du om förslaget att bygga bocken i stål och låta den hysa en eld likt OS-elden?

- Nej, det gillar vi inte alls. Vi gillar inte eld i Gävle. Att placera en eld i bocken är en grov förolämpning. Det är nästan så att jag tycker att dina läsare är skyldiga en ursäkt.

En läsare föreslår en frivillig vaktstyrka bland Gävleborna?

- Ja, det är väl jättebra. Det tar vi.

En läsare föreslog också att tiggare kan anlitas som vakter?

- Är de mest motiverade att skydda en bock? Det är tveksamt, då kör jag nog mer på medborgargardet.

Flera läsare har också påstått att det är en poäng att bocken brinner för att det ger mer publicitet, vad är din kommentar till det?

- Styrkan i hela varumärket bocken handlar, med en stor glimt i ögat, om det klassiska dramat mellan det goda och det onda. Gävleborna som bygger upp sin bock och fylleristerna som bränner ner den. Det är spänningen mellan det onda och det goda som är varumärket Gävlebocken. Den skulle inte vara vad den är i dag om den alltid hade klarat sig, säger Johan Adolfsson, som också är kommunikationschef på Gävle kommun.

Ett förslag har dock vunnit Bockkommitténs gillande. En man från Närke har föreslagit att bocken ska dränkas i diskmedel.

- Han dränkte halm i Yes i två dagar, sedan körde han med vinkelslipen och det hade inte tagit eld. Det tänker vi testa nästa år och se om vi kan applicera på bocken. Då kommer halmen fortfarande att vara gul och bara se fet ut. Men frågan är bara vad som händer om det regnar. Vi vill inte ha en bock som börjar löddra, säger Johan Adolfsson.Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Mer om: Julbocken

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer