Besvärliga svenska uppfinnare

2010-12-27 07:30  

- Uppfinnare är besvärliga personer. Det ligger i sakens natur. De vänder upp och ned på invanda begrepp, säger industrihistorikern Anders Johnson till Ny Teknik.

Anders Johnson har tagit ett nytt och fräscht grepp på svenska uppfinnare och gett ut en bok som bara handlar om uppfinningar gjorda av stockholmare – 100 stycken noga räknat.

- Stockholm är faktiskt en av världens mest innovativa städer genom historien. Här har världsberömda uppfinnare som Alfred Nobel, Gustaf de Laval, Rune Elmqvist, Frans Lindqvist, Hans Karlsson, Gunnar Tillander och Håkan Lans skapat världsprodukter, säger Anders Johnson.

Boken ”Innovativa stockholmare” har han gjort på beställning av Centrum för Näringslivshistoria och Stockholm Business Region.

Den presenterades på den årliga Nobelfrukosten på Berns i Stockholm på Nobeldagen den 10 december och drog ned jubel från den 300-hövdade frukostpubliken.

Att innovatörerna går på tvärs mot den rådande ordningen bekräftas av historien om hur mobiltelefonin växte fram som ett ”skunk work” inom Ericssonkoncernen. Då var det AXE på Telefonplan som regerade medan radioingenjörerna i Kista var satta på undantag.

- Deras motto var: Ta reda på vad de gör på Telefonplan och gör sedan tvärtom, säger Anders Johnson.

Och gymnastikdirektören Carin Lindahl som skrämde livet ur de etalberade sportklädesföretagen när hon ritade sin egen sportbehå och startade företaget Stayinplace.

Uppfinningar är inte bara teknik - dynamiten, separatorn, pacemaktern, primusköket, rullbältet, Silvakompassen och positioneringssystemet AIS som de ovan uppräknade uppfinnarna tagit fram.

Det kan lika mycket handla om tjänster.

Ta bara telefonpionjären Henrik Tore Cedergrens idé 1883 med gratis telefonapparater till folk som tecknade abonnemang. Det gjorde Stockholm till världens telefontätaste stad.

Eller Ulla Murmans Stenografservice som blev Sveriges första moderna bemanningsföretag, nu under namnet Manpower.

- Glöm inte heller bort att det behövs ett innovativt ledarskap. 1974 vann Abba Melodifestivalen i Brighton. Samma år toppade Björn Skifs USA-listan med Hooked on a feeling.

- Varför blev Abba ett världsnamn medan Björn Skifs stannade i Sverige?, frågar Anders Johnson retoriskt.

Svaret är Stikkan Andersson, managern och låtskrivaren som med glöd och innovativt tänkande höll ihop och förde fram Abba till världstoppen.

Och trots att Stikkan Andersson lämnat jordelivet för länge sedan och Abba som grupp är upplöst lever Abbas musik vidare och tillhör popvärldens odödliga låtar.

Anders Johnson blandar stort och smått – både uppfinningar som varit internationellt banbrytande och om verksamheter som var först i Sverige.

Han blandar Carl Munters och Baltzar von Platens världsuppfinning absorbtionskylskåpet och Bengt Gunnar Magnussons telesystem AXE, världens mest sålda, med Lillemor och Björn Jakobsons bärsele Babybjörn och Monica Lindstedts hemtjänstföretag Hemfrid.

Här finns också flera restauranginnovationer – Bengt Wedholm och Sveriges första pizzeria Östergök, varmkorvens genombrott på Konst- och Industriutställningen på Djurgården 1897, Erland Yangs Kinakrog som introducerade konceptet tre små rätter och friterad banan med glass och fransmannen Regis Cardiers introduktion av rena servetter till varje gäst. Regis Cardier grundade Grand Hotel i Stockholm.

Bland de internationellt kända Stockholmsuppfinningarna får man inte glömma säkerhetständstickan – tändes endast mot lådans plån – av Gustaf Erik Pash, Sixten Engelssons dränkbara länspump, Sven Saléns segelkonstruktioner genuan och den dubbla spinnakern, Sven Wallanders, patenterade sopnedkast och Nils Löfgrens och Bengt Lundqvists lokalbedövningsmedel Xylocain.

Sist men inte minst finns den sanna historien om begreppet bensinmack med i boken.

Ordet bensinmack myntades i början av 1900-talet efter att det företaget Mack i Midsommarkransen lanserat sina bensinpumpar med automatisk mätapparat.

Mack blev enormt framgångsrikt och varumärket, som var ingjutet i handtagets gjutjärnshölje, blev synonymt med bensinstation.

Själva mätapparaten uppfanns av ingenjören Oscar Waldemar Andersson. Företaget Mack fick sitt namn efter grundarna Mathiasson, Andersson, Collin och Key.

Här kan du ladda ned Anders Johnsons 100 uppfinnigar i Worddokument.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer