Beräknar magnetfält <br></br>direkt från ritning

2006-04-25 23:00  
Ett plan av typen Saab 2000 har träffats av blixten. Färgerna visar strömstyrkan i och magnetfältet runt planet.

I takt med att världen blir mer trådlös ökar också behovet av att simulera elektromagnetiska fält. Tio års forskning ligger bakom en ny svensk programvara som från en cad-ritning kan beräkna fälten hos allt från chip till flygplan.

Efter att ha "räddat" programkoden bildas nu ett bolag.
Det nya företaget har arbetsnamnet GEMS, "generellt verktyg för elektromagnetik".

Det är också namnet på programvaran som det tagit forskare vid KTH och Uppsala universitet tio år att utveckla.

Kärnan i programmet består av avancerade algoritmer för att lösa Maxwells ekvationer för elektromagnetisk strålning. Från en cad-ritning på till exempel en antenn kan programmet simulera de elektromagnetiska fälten redan på ritbordet.

Slipper bygga prototyper
- I dag måste man oftast bygga en prototyp, men precis som när det gäller mekaniska konstruktioner kommer det att bli vanligare med simuleringar även för elektromagnetiska fält, säger Harald Hermansson.

Han är vd för det nya bolaget och tidigare biträdande föreståndare på PSCI, Parallell Scientific Computing Institute, på KTH, ett kompetenscentrum grundat av dåvarande Nutek 1995.

Det är vid PSCI som programmet utvecklats av universitetsforskarna under ledning av professor Björn Engquist.

Även Saab och Ericsson Microwave Systems har deltagit i utvecklingsarbetet, och använder också programmet i sin produktutveckling. Hos Saab handlar det till exempel om att simulera hur Gripen syns på radar.

Utspriddar rättigheter samlades ihop
När PSCI som planerat lades ner förra sommaren startade det som de inblandade kallar en räddningsaktion.

- Det fanns världsledande programkod, men rättigheterna var utspridda på många ägare. Det tog nio månader att sy ihop alla avtal, säger Jakob Svärdström, vd för riskkapitalbolaget KTH Seed Capital.

KTH Seed Capital har också skjutit till 2,5 av de 4,5 miljoner kronor som bolaget fått i startkapital. Resten av pengarna kommer från Saab, Rendera såddkapital i Linköping samt forskaren och entreprenören Magnus Bergman.

Bolaget kommer från början att ha fyra anställda och första utmaningen blir att utveckla programvaran till en kommersiell produkt.

Antenner blir första utmaningen
Det gäller också att intressera fler kunder utanför Saab och Ericsson.

- Det finns ett stort och växande behov av att förutsäga prestandan hos till exempel en antenn. Programmet gör det också möjligt att studera hur flera antenner interagerar, säger Harald Hermansson.

Enlig honom är programmet också unikt eftersom det klarar att simulera såväl ett litet datachip som ett helt flygplan. Enklare tillämpningar går att köra på en vanlig pc, medan större beräkningar kräver betydligt mer datakraft.

- Men datakraften är inte längre någon flaskhals, företag kan i dag bygga billiga kluster med vanliga pc-datorer, säger Harald Hermansson.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL