Benbrott? Ta ett plåster

2012-09-12 14:18  

Ett benplåster som sprutas in i kroppen ger nytt hopp åt patienter med frakturer. Nästa år kan den svenska tekniken börja testas på människor.

Forskare vid KTH har utvecklat en ny metod för att behandla benbrott. I stället för att fixera frakturen med skruvar och metallplattor så sprutar läkaren in ett slags skelettlim, som lägger sig som ett plåster kring fakturen tills den läkt. Sedan absorberas benplåstret av kroppen.

En av personerna bakom innovationen är Hans von Holst, professor i neuronik vid KTH och neurokirurg vid Karolinska universitetssjukhuset. Han berättar att benplåstret framför allt kan komma till nytta hos äldre patienter som kanske inte skulle klara en vanlig operation under narkos. Lokalbedövning och titthålskirurgi räcker med den nya metoden.

– Patienten kan gå hem samma dag eller dagen därpå. Det sparar stora kostnader för sjukvården, säger Hans von Holst.

Ingredienserna i skelettlimmet är hemliga, innovationen är patentsökt. Men det rör sig om en polymerlösning som varvas med fibrer. Plåstret härdar på plats och får samma form som skelettet.

Forskarna har bildat företaget Repair Technologies Sweden för att ta tekniken till marknaden. Tester på möss ska starta under hösten, och om ett till två år hoppas forskarna kunna starta tester på människor.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL