Bättre än dioder - varm som solen

2008-03-19 15:58  

En ny minimal glödlampa lyser dubbelt så starkt som lysdioder. Och inuti är den varm som solen.

Kalifornienföretaget Luxim har utvecklat en minimal glödlampa, stor som en godiskaramell, som drar 250 watt men lyser som en 400 watts lysdiod. Det rapporterar nyhetssajten News.com.

Ljusstyrkan är 140 lumen per watt, vilket kan jämföras med diodernas 70 lumen per watt eller normala glödlampors 15 lumen per watt.

Hemligheten är att gasen inuti superglödlampan värms till plasma med temperaturen 6000 grader Kelvin, ungefär som på solens yta. Därför är det utsända ljuset mycket likt spektrumet i solljus.

Själva lampan är dessutom inte direkt elektriskt ansluten utan värms via ett liten puck gjord av så kallat dielektrikum.

Luxim säljer annars ljuskällor för underhållning och projektorer, och har tagit in riskkapital från bland annat Sequoia Capital som investerat i företag som Yahoo, Google, och PayPal.

Se superglödlampan här

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer