Barn på landsbygd mindre allergiska än de som bor i städerna

2018-08-09 08:18  
Foto: Isabell Höjman / TT

Inflammatoriska sjukdomar och allergier ökar då människans direktkontakt med naturen minskar. Den moderna livsstilen gör att värdefulla bakterier – som krävs för att hålla immunförsvaret i gång – utarmas, visar en ny studie.

Studien som genomförts på Karolinska institutet och Helsingfors universitet har sin grund i ett tidigare forskningsprojekt i finska Karelen där man observerat att barn som bor på landsbygden i nära kontakt med naturen i regel är mindre allergiska än de som bor i städerna.

Läs mer: Forskare tar fram ny superantibiotika

– De på landsbygden hade en mycket rikare sammansättning av bakterier på huden jämfört med de som bodde i städerna. De hade också ett immunförsvar som var mycket effektivare på att producera antiinflammatoriska ämnen, såkallade cytokiner, som bromsar upp inflammation, säger Nanna Fyhrquist, forskare i systemtoxikologi på Karolinska institutet och en av författarna bakom rapporten.

– Så vår hypotes är att barnen som lever i nära kontakt med natur kommer i kontant med hälsofrämjande bakterier vilket hjälper till att hålla deras immunförsvar i balans – och på det sättet skyddar från olika former av allergier.

Tarmfloran förändras

Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology, bekräftar att relationen natur, bakterier och hälsa inte enbart handlar om en tillfällighet – utan att det även finns ett orsakssamband.

Läs mer: Resistenta bakterier funna i t-banan

Forskarna har jämfört möss som lever i burar på jordgolv med möss som lever i rena burar på spån. Resultatet visar att tarmfloran hos mössen i den mer artrika miljön förändras i en mer fördelaktig uppsättning – och att samma möss utvecklar en betydligt lindrigare inflammation när de utsätts för konstgjord astma.

Miljön påverkar

Att tarmbakterierna är viktiga för vår hälsa är inget nytt, de gör att immunförsvaret hålls i gång och inte börjar reagera på fel saker.

Tidigare forskning har också antytt att de senaste årtiondenas dramatiska ökning av kroniska, inflammatoriska sjukdomar delvis kan bero på minskad kontakt med naturliga mikroorganismer.

Läs mer: Miljontals bebisar riskerar skadas av smutsig luft

– Det som fortfarande inte är helt klart, är hur uppsättningen av bakterierna i och på vår kropp utformas. Men vår studie visar att miljön spelar en betydelsefull roll i det här sammanhanget och att tarmfloran påverkar betydligt fler funktioner i vår kropp, säger Nanna Fyhrquist.

– Med sin moderna livsstil kan människan ha förlorat en stor del av de hälsofrämjande bakterierna som vi levt tillsammans med under århundraden av en gemensam evolution. Nu, när vi inte har de här bakterierna längre, har vi förlorat den nödvändiga stimuleringen av immunförsvaret.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer