Banksy ska avslöjas med avancerad matematik

2016-03-04 11:14  
Graffitikonstnären Banksy har bland annat gjort sin version av den före detta flyktingen och Applegrundaren Steve Jobs. Målningen gjordes i norra Europas största flyktingläger i franska Calais. Foto: Corbis

Identitieten bakom den mystiska graffitikonstnären Banksy har analyserats med avancerad matematik.

Banksy är en av världens mest omtalade samtida konstnärer, mest känd för graffitimålningar och den skruvade nöjesparken Dismaland. Konstnärens identitet är fortfarande okänd men kan nu ha blivit avslöjad med hjälp av en statistisk analys.

Forskaren Steven Le Comber vid Queen Mary University har utvecklat ett nytt system för att göra geografisk profilering. Det är en matematisk metod som från början utvecklades av kriminologer för att försöka ta reda på var gärningsmän bor, men som kan användas för en mängd olika saker.

För att testa den nya varianten utgick forskaren från placeringen av Banksys konst runtom i London och Bristol och tog fram adresser där det är mest troligt att konstnären bor.

Metoden visade sig fungera så bra att när Universitetet skulle gå ut med ett pressmeddelande blev de kontaktade av Banksys advokater som bad dem ändra ett par formuleringar, skriver BBC.

Till BBC säger forskaren att han hade planerat att lyfta fram de tio troligaste kandidaterna, utan att namnge dem, men att det blev tydligt att analysen pekade mot en specifik person. Det är dessutom en person som tidigare har pekats ut som Banksy.

Den vetenskapliga artikeln har nu publicerats i Journal of Spatial Science.

  

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Torill Kornfeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL