Bankomat sprutar hett skum på tjuven

2014-04-11 15:03  
Efter tio sekunder når skummet temperaturen 80 °C Foto: Eth

Bankomattjuvar ska drivas på flykt med hett skum som sprutar mot förövarna vid ett angrepp.

Inspirerade av bombaderskalbaggen, som sprutar ut ett starkt gift ur baken vid ett angrepp, har forskare vid högskolan ETH i Zürich tagit fram en försvarssystem för bankomater.

Under ledning av professor Wendelin Jan Stark har gruppen utvecklat ett kemiskt försvarssystem som ska stoppa vandaler eller tjuvar. Det består av ett syntetskikt som byggs upp i sandwichform.

Skiktet monteras bankomatens front, och om det skadas sprutar det ut hett skum på förövarna.

Syntetmaterialet byggs upp i bikakeform. Hålrummen fylls med en av de två kemikalierna väteperoxid eller mangandioxid, och så klistras skikten samman. Ett tunt lager lack skiljer skikten åt.

Vid ett angrepp brister lackskyddet och väteperoxid och mangandioxid blandas. Det blir en häftig reaktion varvid bildas ånga, syre och värme. Hos bombarderbaggen står ett enzym för katalysatoreffekten, i bankomatskyddet får mangandioxiden uppgiften.

Filmupptagningar som gjorts vid laboratorieförsök visar att det bildas ett skum som når temperaturen 80 °C. Fördelen med att använda kemisk energi är att man slipper komplicerade mekaniska sprängkapsalar eller eldrivna säkerhetssystem, som är komplicerade och dyra.

Håkan Abrahamson

Mer om: Bankomat

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer