Bank-id:s fader slog ut KTH-uppfinnare i kampen om innovationspris

2019-03-28 12:00  

Det blev en hård kamp när tre innovationsföretag pitchade för att vinna årets upplaga av Inission Award och 1,3 miljoner kronor i prispengar. Till slut stod entreprenörsparet Trued och Charlotta Holmquist med sitt Blixt Tech som vinnare.

Efter en omfattande granskning av affärsplaner från svenska entreprenörer runt om i Sverige hade tre företag gallrats fram till finalen av Inission Award 2019. Blixt Tech, Chromogenics och Labtrino fångade juryns intresse bäst av alla.

Väl i final fick bolagen en timme på sig att berätta om sin affärsidé live inför experter från Inission, Almi, Nordea, Prevas och Ny Teknik. Till skillnad mot många andra entreprenörstävlingar måste idéerna grunda sig i elektrifierad hårdvara som ska tas till produktion.

En kort sammanfattning av finalisternas produkter ser ut så här:

Blixt Tech utvecklar uppkopplade och intelligenta strömbrytare med målet att ersätta de mekaniska brytarna som sitter i dagens proppskåp.

KTH-duon Thibault Helle och Ramtin Massoumzadeh har utvecklat Labtrinos idé om att på ett billigt och smart sätt installera intelligenta vattenmätsystem för flerbostadshus.

Intelligenta strömbrytare tog hem vinsten

Uppsalaföretaget Chromogenics utvecklar dynamiska fönster där ljusinsläppet styrs med egenutvecklad elektronik som har strömförsörjning från solceller inmonterad i fönsterramen.

Efter diskussioner om idéernas innovationshöjd, sannolikhet att lyckas, förmåga att göra skillnad och entreprenörernas förmåga att utveckla sitt företag föll juryns val till slut på Blixt Tech.

– Vi är såklart väldigt glada över priset. Vi ska använda det till att så snabbt möjligt få ut våra digitala brytare på marknaden, säger Trued Holmquist som har en lång karriär som entreprenör, bland annat som skapare av Bank-id som i dag används av fler än sju miljoner svenskar.

Priset delades ut inför publik på elektronikmässan i Åby utanför Göteborg på onsdagen. Bolagen fick även här chansen att presentera sina idéer live. Publiken röstade fram sin favorit. Här var det juryns tvåa Labtrino som vann och fick en check på 50 000 kronor.

 

Läs mer om Blixt Techs elektroniska strömbrytarbe här, i en artikel om bolaget Manetos där Blixt har sitt ursprung.

Läs mer om Chromogenics fönster i ett reportage från februari i år, när Ny Teknik besökte företaget i Uppsala.

Läs mer om Labtrinos intelligenta vattenmätare här, när Ny Teknik skrev om tekniken som bland annat används i KTH:s live in-lab.

Fakta: Inission Award

Bakgrund: Inission Award har delats ut sju gånger för att främja entreprenörer som utvecklar elektronikbaserade produkter med stor marknadspotential.

Vinnare 2019: Blixt Tech som utvecklar elektriska och intelligenta strömbrytare.

Pris: Vinnaren får utvecklingstjänster av Prevas till ett värde av 250 000 kronor samt fabrikstillverkning hos Inission till ett värde av en miljon kronor.

Per Danielson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer