Banbrytande teknik gav blind delvis synen tillbaka: ”Ett genombrott”

2021-05-25 10:37  
En blind man har fått tillbaka delar av synen tack vare nya vetenskapliga fynd. Arkivbild. Foto: Kyrre Lien/NTB/TT

En blind person har för första gången delvis fått tillbaka synen med hjälp av banbrytande ny teknik. ”Resultaten är ett genombrott på området”, säger överläkare Anders Kvanta till Dagens Medicin.

Forskare från bland annat Frankrike och Schweiz ligger bakom de nya fynden, som publiceras i Nature Medicine.

En man som diagnosticerades med en ärftlig obotlig näthinnesjukdom för nästan 40 år sedan har delvis fått tillbaka synen tack vare en kombination av ljusstimulering och en ny genterapi, där en fungerande gen injiceras i ögat. Den nya tekniken kallas för optogenetik.

– Det har länge talats om att testa konceptet på människa och nu gör man det alltså för allra första gången, säger Anders Kvanta, adjungerad professor samt överläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm, till Dagens Medicin.

I friska ögon är det syncellerna – tappar och stavar – som reagerar på ljus, men mannen hade i stort inga sådana celler kvar.

Stort steg för blinda personer

Behandlingen gick lite mer i detalj ut på att injicera en gen i cellerna under det ljusdetekterande skiktet i ögat. Genen gör att cellerna bildar ett särskilt ljuskänsligt protein, så de kan reagera på vissa ljus.

Läs mer: Genombrott från Lundaforskare: Nytt enklare alzheimertest

För att se behövde mannen också bära ett par specialutvecklade glasögon, som kan upptäcka skillnader i ljusintensitet och projicera ljuspulser till näthinnan i realtid. Det här aktiverade de så kallade gangliecellerna.

Efter sju månaders ljusstimulering med glasögonen kunde mannen börja ana objekt, som en telefon eller en mugg. Men han kunde inte läsa eller känna igen ansikten. Han var dessutom tvungen att ha på sig specialglasögonen för att kunna se.

– Fynden är ett stort steg framåt för patienter som är blinda men man är inte i närheten av en socialt användbar syn, säger Anders Kvanta.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer