Bakterier gör oväntat jobb i vattenrören

2015-04-09 10:55  

Tror du att en bakteriebeläggning i vattenrören betyder problem? Tänk om! Bakterierna bidrar till att rena vattnet visar ny svensk forskning.

Både i vattenrör och i vattnet vi dricker från kranen finns mängder med bakterier. Ett glas kan innehålla en miljon. På insidan av vattenledningar lever de i tunna kladdiga beläggningar, så kallade biofilmer. De är nästan alltid helt ofarliga.

Nu visar en ny studie från Lunds universitet att de dessutom gör en viktig arbetsinsats som hittills varit okänd.

-Vi misstänker att det finns ”goda” bakterier som hjälper till att rena vattnet. Man kan likna det med våra kroppar. Tarmarna myllrar ju av bakterier varav merparten ser till att hålla magen i schack, säger forskarassistenten Catherine Paul i ett pressmeddelande.

Hon är en av forskarna bakom studien som publicerats i tidskriften Microbes and Environments.

Enligt forskarna finns ett samband mellan sammansättningen av de tusentals olika bakterier som lever i vattenledningarna och vattnets kvalitet. Forskarna har till exempel kunnat visa att en viss bakterie, Sphingomonas, förekommer när vattenkvaliteten är god.

– Den här bakterien är känd för att äta icke önskvärt organiskt material och till och med giftiga kemikalier och plaster. Den tål också klor, säger Catherine Paul.

Bakterierna tuggar inte bara i sig föroreningar. De frisätter också ämnen som ger god smak och lukt åt vattnet. Omvänt kan de signalera att det finns rost i rören eller att klorhalten är för låg.

– Den allra största förtjänsten med detta nyöppnade kunskapsfält är att vi så småningom kanske kan styra sammansättningen av råvattnet i våra vattenverk så att tillväxten av de ”goda” bakterierna gynnas på bekostnad av de oönskade mikroorganismerna. Ungefär som att rätt mat ger bättre tarmflora, säger Catherine Paul.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer