Bakteriefri yta med koldioxid

2013-03-13 08:44  
Nanosilverpartiklar på strömbrytarknappen minskar smittorisken. Foto: Fraunhoferinstitutet

Med hjälp av koldioxid är det möjligt att impregnera plast med ett bakterieskyddande silverskikt.

Dörrhandtag, tryckknappar, ledstänger - plastbelagda föremål som många människor tar på, fungerar också som bakteriehärdar och smittospridare.

En ny tillverkningsmetod gör det möjligt att baka in bakteriedödande nanosilverpartiklar i plastdetaljer som ska användas i sådana miljöer.

Ytbehandling av plastdetaljer görs ofta i hög värme, vilket medför att värmekänsliga tillsatser inte kan tillsättas.

Men forskare vid Fraunhoferinstitutet Umsicht i Oberhausen har utvecklat en metod för att med hjälp koldioxid impregnera polymera material.

Detaljerna som ska impregneras läggs i en tryckkammare och flytande koldioxid pumpas in. Tryck och temperatur höjs successivt tills gasen får överkritiskt tillstånd. De additiv man vill tillsätta diffunderar in i ytskiktet på plastdetaljen.

- Processen tar bara några minuter, säger Manfred Renner, ansvarig för forskning om högtrycksteknik vid anläggningen i Oberhausen.

Överkritisk koldioxid öppnar polymerens struktur och gör det möjligt att impregnera ytskiktet. Enligt forskarna finns stor potential i metoden eftersom koldioxid inte brinner, inte är giftig och dessutom är billig.

Egenskaperna liknar dem för lösningsmedel, men utan de hälsomässiga nackdelarna.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer