Bajstransplantation ger koalan bredare meny

2019-08-21 09:34  
Foto: Imaginechina

Bajstransplantation får eukalyptusätande koalor att bredda sin kost och äta mer varierat, enligt en studie rapporterar Vetenskapsradion.

Pungdjuret har vanligtvis en mycket ensidig kost i form av en viss typ av eukalyptus. Detta gör att koalan, som redan är hotad, kan få svårare att hitta mat och därmed riskerar att svälta ihjäl om dess livsmiljö förändras.

Men nu har forskare i Australien provat bajstransplantation för att försöka bredda dess kost. Genom att överföra avföring med an annan typ av mag- och tarmbakterier till tolv vilda koalor har de förändrat deras mikrobiom, något som i sin tur fick koalorna att börja äta en mer varierad kost, enligt studien.

Med de överförda bakterierna kan koalan smälta en typ av eukalyptus som den i vanliga fall inte kan smälta, tror forskarna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer