Avfall kan användas som råvara

2013-12-13 12:36  
Charlotta Turner. Foto: Kennet Ruona

Ämnen från lökskal och björkbark kan utvinnas och användas som ny råvara i till exempel kosmetika. Det visar ett nytt forskningsprojekt.

Inom projektet Suretech studerar forskare från Lund, Uppsala och Karlstad miljövänliga metoder för att utvinna värdefulla ämnen som blir kvar i restprodukter från livsmedelsframställning och produktion av pappersmassa.

- Forskningen inom Suretech går hela vägen från grundforskning till fallstudier och samarbete med industri, säger Charlotta Turner, koordinator för Suretech och kemiforskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

I en artikel i den vetenskapliga tidskriften Journal of Cleaner Production beskrev forskarna nyligen sina resultat.

De har utvecklat miljövänliga processer för att utvinna ämnen från lökskal och björkbark. I björkbark finns ämnet betulin som bland annat används i kosmetika. I lökskalen finns den kraftfulla antioxidanten quercetin som används för att öka hållbarheten på olika produkter.

Betulinet utvinns från barken med hjälp av flytande koldioxid som innehåller etanol. För att ta tillvara quercetin ur lökskal används enzymatisk hydrolys och trycksatt varmvatten.

Eftersom utvinningsprocesserna är miljövänliga kan skalen och barken gå till förbränning och kompostering när betulinet och quercetinet har tagits tillvara.

Linda Nohrstedt

Mer om: Kompost Avfall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer