Innovation

Autonoma drönaren lyfter tungt och flyger högt

Enligt tillverkaren får deras transportdrönare en mer avancerad autonomi än alla liknande konkurrenter. Rhaegal toppar 333 km/h, ska lyfta 450 kg – och kunna flyga på 6 700 m höjd. 

Publicerad

Just nu genomför Sabrewing vindtunneltester av Rhaegal i en åttondels skala. Transportdrönaren från det kaliforniska uppstartsföretaget kommer ha ett vingspann på nio meter och en längd strax därunder. Farkosten ska kunna lyfta vertikalt med en last på 360 kg, men om det finns tillgång till en 90 meter lång startbana så kan den ta med sig ytterligare 90 kg.

Generatorn som driver de fyra elmotorerna får sin kraft från en turboaxelmotor från Rolls Royce, och topphastigheten beräknas landa på 333 km/h. Drönaren ska klara av att flyga på 6 700 meters höjd, men det mest imponerande sägs vara autonomin – i alla fall om man frågar tillverkaren. Rhaegal ska kunna identifiera och undvika hinder på ett sätt som inga andra VTOL-drönare klarar av i dag. VTOL står för vertical take-off and landing, det vill säga den kan starta och landa vertikalt.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här