Autonoma drönare ska upptäcka tjuvfiskare i Seychellerna

2018-08-20 12:10  
Drönaren identifierar vilken typ av båt det är och om den opererar i skyddade vatten eller ej. Foto: Atlan Space

För att upptäcka illegalt fiske i Seychellerna tar myndigheterna nu hjälp av ett ai-företag.

I somras vann ai-bolaget Atlan Space National Geographic Society's pris för skydd av marina miljöer. Det är på 150 000 dollar och ska användas för till ett pilotprojekt för att bekämpa tjuvfiske kring den afrikanska ögruppen Seychellerna.

Med hjälp av ai ska drönarens kamera identifiera vilken typ av båt det är och om den rör sig inom skyddade områden, samt om det är en registrerad fiskebåt eller inte. Om ai:n drar slutsatsen att det handlar om tjuvfiske rapporteras båtens position, eventuellt id-nummer och antal personer ombord via satellit till myndigheterna.

Läs mer: Drönare vid skyddsobjekt kan få skjutas ned av militär

I dagsläget använder Seychellerna små flygplan eller kustbevakningens båtar till detta.

– Med hjälp av artificiell intelligens kan vi ersätta piloten, dataanalytikern och överföringsutrustningen och på så sätt sänka kostnaderna, säger Badr Idrissi, vd och medgrundare av Atlan Space, till CNN.

Läs mer: Drönare ska stoppa tjuvfiske av ål

Tekniken ska kunna installeras i alla typer av drönare. De med förbränningsmotor kan nå en räckvidd på 800 kilometer.

I Sverige finns flera liknande projekt. I ett av dem som ska den hotade ålen ges bättre skydd mot tjuvfiske. Havs- och vattenmyndigheten ska under året i Skåne använda sig av drönare på försök sin kontrollverksamhet.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer