Atomens korta minne

2010-09-27 09:55  

Hur länge minns en atom? Det är en viktig fråga för dem som konstruerar framtidens kvantdatorer, dataminnen och solceller.

Nu kan IBMs forskare ge svar på frågan. Med hjälp av ett sveptunnelmikroskop har de amerikanska forskarna lyckats registrera riktningen på magnetfältet hos enskilda järnatomer med en nanosekunds tidsupplösning. Det är tusen gånger bättre än vad som tidigare gjorts.

Kunskapen behövs för att utveckla solceller, där omvandlingen från solljusets fotoner till elektriska laddningsbärare går på extremt kort tid. Och det gäller att ta vara på laddningarna innan de försvinner som förluster.

Kunskapen behövs också för att utveckla kvantdatorer, där de kvantmekaniska fenomenen har en extremt kort livstid. Och det gäller att kvantdatorn ska hinna utföra sina beräkningar innan datainformationen försvinner.

Anders Wallerius

Mer om: FoU Kvantdator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer