Atlas nobbar mobbarna

2016-02-29 13:11  

Skicka ut den i snön. Reta den. Ta till våld. Atlas låter sig ändå inte provoceras.

En ny version av den roboten Atlas har nyligen presenterats av Boston Dynamics, som ägs av Google. Och det är en robot som tar begreppet humanoid till en helt ny nivå. Den har två armar, två ben, balans och rörelsemönster som en människa.

Roboten syntes för första gången i samband med Darpa Robotics Challenge 2013 och har sedan dess utvecklats vidare och finns i olika utföranden. I den nya videon syns dels hur den går, öppnar dörrar och kliver runt i snöklädd terräng. Men också hur den lyfter 4,5 kilo tunga paket och lägger in dessa i en hylla.

Sedan börjar en person att reta Atlas. Paketet petas undan med en hockeyklubba, roboten petas till med klubban, till slut så hårt att Atlas faller till marken. Men Atlas försöker hela tiden att återgå till sitt arbete.

Atlas drivs med el men armarna är hydrauliskt drivna. Sensorer i kropp och ben gör att den håller balansen. En radar och stereokamera har också placerats i huvudet och dessa gör att den undviker hinder och bedömer terrängen för att kunna navigera.

Den nya Atlas är något mindre än den gamla, 175 centimeter lång och med en vikt på 82 kilo.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt