Astronauternas urin kan möjliggöra hus på månen

2020-04-02 15:45  

För att 3d-printa hus krävs en lös betong, men på månen är vatten en begränsad resurs. Lösningen kan vara en supermjukgörare av urea – som utvinns ur astronauternas kiss.

När prislappen för att skjuta upp ett kilo material i rymden överstiger 200 000 kronor gäller det att hushålla med resurserna. Nasas återbesök på månen 2024 utgör bara ett första steg mot en planerad bas för vidare avstamp mot Mars.

Det finns idéer om att man skulle kunna konstruera byggnader av regolit, det damm som täcker större delen av månytan – men möjligheten till att kunna bygga fundament och andra strukturer av betong kommer sannolikt att finnas på önskelistan. 

Raketer nedtyngda av cementsäckar är i sig opraktiskt, och att blanda den med månmaterial till ett slags betong kommer att ta stora mängder vatten i anspråk.

Många anser att det mest praktiska skulle vara att skriva ut byggnaderna. Men för att skjuta betongen genom munstycket måste den vara lös, och att tunna ut den med vatten är inte görbart.

Läs mer: Nasas rymdmat blev en 3d-utskriven pizza

Ett bättre alternativ är att använda en mjukgörare, och nu tror forskare att urea utvunnet ur astronauternas urin skulle kunna ta rollen som en så kallad super-plasticizer. Bakom konceptet ligger ett internationellt team med forskare från Norge, Spanien och Nederländerna. Det rapporterar Ars Technica.

Teamet blandade en regolit-analog med urea och skapade två olika satser – dels med en polykarboxylat-baserad super-plasticizer, samt en naftalen-baserad supermjukgörare. Man beredde också en kontroll utan mjukgörare. De skrev sedan ut cylindrar av materialet som utsattes för belastning samt de våldsamma temperatursvängningar som månen har.

Det polykarboxylat-baserade provet samt cylindern utan mjukgörare visade sig vara svåra att skriva ut och hade en benägenhet till att spricka. Cylindern med en naftalen-baserad super-plasticizer var dock smidig att skriva ut och provet hade liten eller ingen tendens till sprickbildning.

Läs mer: Musks nya Starlink-satelliter skapar himmelska prickar

– Idén för att skapa en polymer betong som ska användas på månen är att använda vad som finns på plats – regolit, löst material från månens yta – och vatten från den is som finns på vissa platser. Med den här studien har vi sett att man skulle kunna använda en restprodukt som urin från den personal som befolkar månbasen. De två huvudkomponenterna från den här kroppsvätskan är vatten och urea, en molekyl som kan lösgöra vätets bindningar och därmed minska viskositeten hos många vattenbaserade blandningar, säger Ramón Pamies, en av författarna vid Polytechnic University of Cartagena i Spanien.

Forskarana har publicerat sitt arbete i Journal of Cleaner Production.

John Edgren

Mer om: Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer