Astra Zenecas FoU-chef regeringsrådgivare

2007-05-28 09:59  

En av Sveriges absolut viktigaste forskningschefer, Astra Zenecas Jan M Lundberg, har valts in i regeringens forskningsberedning.

När regeringen förra veckan utsåg de tretton ledamöterna ersätts vissa av dem som satt i förra regeringens forskningsberedning. Bland de nya namnen ses - förutom Jan M Lundberg - Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap med genusinriktning vid Södertörns högskola. Nya är också doktorand Anna Gatti, professor Maria Hober, forskningschef Hans Martin, professorerna Inga-Lill Rahm Hallberg, Lena Nordholm och Daniel Tarchys och rektorn för Umeå universitet, professor Göran Sandberg.

De tretton personerna som leds av utbildningsminister Lars Leijonborg ska vara med och forma den svenska forskningspolitiken. Forskningsberedningen är ett rådgivande organ till regeringen när det gäller forskningsfrågor. Därför är företrädare från olika delar av forskarvärlden och näringslivet representerade i beredningen.

Förutom ovanstående personer är professor Bertil Andersson, Charlotte Brogren utvecklingschef vid ABB, professor Sverker Sörlin, och styrelseproffset Carl Bennet representerade. De fyra satt även med i förra regeringens forskningsberedning.

- För mig är det glädjande att vi kunnat sätta samman ett så pass namnkunnigt team med erfarenheter från många olika delar av samhället, säger Lars Leijonborg i en kommentar till KTH-Nytt.

De som har lämnat uppdraget är bland andra stamcellsforskare Jonas Frisén, Harriet Lidh, direktör inom verktygsindustrin och vd:n för Tom Tits, Klas Fresk.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer