Astra Zeneca och KI startar nytt forskningscentrum

2012-02-03 15:06  

Ett nytt forskningscentrum bildas nu av Karolinska Institutet och Astra Zeneca. Syftet är att hitta substanser som kan bli framtida läkemedel.

I går kväll samlades ledningen för Karolinska institutet (KI). På agendan stod vad universitetet kan göra för att kompetensen inom läkemedelsutveckling vid Astra Zeneca inte ska skingras för vinden.

- Vi kommer att vara aktiva i arbetet med att värna den medicinska utvecklingen i Sverige. Den mycket stora forskningskompetens som friställs i Södertälje måste tas tillvara, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor vid KI.

Ett steg på vägen är beslutet att bilda ett nytt forskningscentrum tillsammans med AstraZeneca. Företaget bidrar med 30 miljoner kronor per år samt viss testutrustning. Astra Zeneca kommer också att erbjuda stöd åt ett antal vetenskapliga experter, doktorander och forskare för att de ska kunna arbeta tillsammans med KI-forskare.

Forskningscentret kommer att ligga vid Science for Life Laboratory som nyligen byggts i Solna, bredvid KI. Målet är att hitta nya biomarkörer för olika sjukdomar, det vill säga biologiska ledtrådar till sjukdomarna. Biomarkörer är viktiga för att hitta substanser som kan utgöra grunden till framtida läkemedel.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: FoU Läkemedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer