Askvarnare upptäcker osynliga moln

2013-11-14 14:33  

Minns du askmolnet 2010 som fick stora problem för flyget? Airbus har testat en norsk askvarnare som ”ser” aska på 60 kilometers avstånd.

Med hjälp av askvarnaren från det norska företaget Nicarnica kunde en Airbus 340 upptäcka och styra undan från ett konstgjort askmoln på ett avstånd av 60 kilometer. Testet utfördes den 30 oktober över Biskayabukten. Ett transportplan skapade först ett konstgjort askmoln genom att sprida ett ton aska i luften.

Flygplanet från Airbus testcenter i Toulouse kunde sedan med hjälp av infraröda sensorer upptäcka askmolnet, som är osynligt för ögat men som kan skapa stora problem för jetmotorer.

Med i projektet är även Easyjet, ett av de flygbolag som drabbades värst av askmolnet från den isländska vulkanen Eyjafjallajökull 2010.

Easyjet vill förse tio av sina flygplan med den nya utrusningen - som kallas Avoid - inom ett år. Målet är att kunna flyga säkert under framtida vulkanutbrott någonstans i världen. En vulkan som pekats ut är till exempel isländska Katla.

- Vi vill hantera askutbrott lika rutinmässigt som vädret, säger Ian Davies, teknikchef på Easyjet till tidningen Financial Times.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer