Partiklarna mitt inne i askmolnet uppvisar kraftig positiv laddning. Och de gängse förklaringarna visar sig inte hålla måttet. En möjlig förklaring är att askmolnet laddats upp av radioaktivt betasönderfall. Det skriver engelska forskare i en ny rapport, publicerad i Environmental Research Letters.
Forskarna skickade upp tre testballonger över Skottland i slutet av april. Ballongerna, som ursprungligen utvecklats för att analysera flygande saharisk ökensand, var utrustade med instrument för att mäta dels storleksfördelningen på partiklarna, dels deras elektriska laddning.
Den kraftiga positiva laddningen kan tänkas uppkomma på tre olika sätt, enligt forskarna:
Det första, att laddningarna kommer från själva vulkanutbrottet, är inte troligt eftersom mätningarna gjordes så långt från vulkanen.
Det andra, att laddningarna kommer från elektrostatisk uppladdning i atmosfären, är inte heller troligt eftersom den låga luftfuktigheten i molnet borde förhindrat det.
Återstår den tredje förklaringen, att de positiva laddningarna kommer från radioaktivitet i molnet. Fördelningen av laddningarna är karakteristisk för radioaktivitet, men hittills finns inga andra tecken som styrker den förklaringen.
De laddade partiklarna kan ställa till med stora problem, särskilt för flygplan: radiotrafiken kan störas ut, de elektrostatiska laddningarna kan förstöra instrument och elektriciteten kan var farlig för de ombordvarande, skriver de engelska forskarna.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.