Artificiella organ kan förenkla diabetesforskning

2019-08-29 14:47  
Organ-på-chip kan ta diabetesforskningen till nya höjder. Foto: Benjamin Pope/Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences

Forskare vid Harvard University har gått vidare med konceptet artificiella organ. Med en kombination av stamcellsteknik och organ-på-chip ska de kunna förenkla diabetesforskning.

Organ-på-chip, är en relativt ny teknik som går ut på att odla celler från mänskliga organ på mikrochip, för att kunna simulera vad som händer inuti kroppen. Med hjälp av sensorer är det möjligt att bevaka och få realtidsinformation om allt relevant som sker.

En förhoppning är att dessa ”artificiella organ” ska kunna minska behovet av djurförsök, men också förenkla och förbättra läkemedelsutveckling.

Läs mer: Vill stoppa barndiabetes med insulin i maten

Forskare vid Harvard University har nu testat att kombinera tekniken med insulinproducerade celler i något de kallar för ett ”Islet-on-a-Chip”. Namnet kommer av att forskarna har inspirerats av bukspottskörten, där en liten ”ö” av celler tar emot information om glukosnivåerna i blodet och anpassar insulinproduktionen efter det.

– Betaceller, som tillverkas i bukspottkörteln, har som jobb att mäta sockerhalten och utsöndra insulin och gör det normalt sett väldigt bra. Men hos diabetespatienter fungerar de här cellerna inte korrekt. Nu kan vi använda stamceller för att skapa friska betaceller åt dem. Men likt alla transplantationer är det mycket som ska till för att säkerställa att detta sker på ett säkert sätt, säger Douglas Melton, professor specialiserad på stamceller och regenerativ biologi vid Harvard University i ett pressuttalande.

Läs mer: Artificiella organ ska göra djurförsöken onödiga

Med ”Islet-on-a-Chip” kan diabetesforskningen potentiellt nå nästa nivå. Ett skäl är att screeningen av insulinproducerande celler före transplantation i patienter kan automatiseras. Med sensorer kan också allt som sker i de artificiella organen mätas i realtid, vilket påskyndar och förenklar screeningen jämfört med tidigare. Tekniken ska även göra det lättare att undersöka diabetes grundläggande biologi, enligt forskarna.

Harvards enhet för teknikutveckling har skickat in en patentansökan för tekniken och hoppas kunna kommersialisera denna.

Ania Obminska

Mer om: Organ Diabetes

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer