Artificiell intelligens avslöjar hudcancer

2017-01-25 19:00  
Är födelsemärket farligt? Foto: Mats Bjellerup/1177/ TT

Efter att ha studerat 129 000 bilder har en ”digital doktor” lärt sig att identifiera hudcancer, endast utifrån fotografier.

Hudcancer bedöms oftast först genom att en läkare tittar på huden, eller på en bild av ett hudmärke. Sedan tas prover för att fastställa eller avfärda en misstanke.

På flera håll har det utvecklats mobilappar, som patienter kan använda för att ta en bild på ett hudmärke och få det bedömt. Nu har forskare på Stanforduniversitetet i USA, vid ett laboratorium för artificiell intelligens i datavetenskap, tagit det ett steg längre – med en artificiell intelligens som gör den första bedömningen.

Studien publiceras i tidskriften Nature på onsdagen.

Forskarna har tagit fram en självlärande algoritm som har fått gå igenom 129 000 bilder av 2 000 olika hudåkommor. De har bedömt hur systemet klarar av att hitta både den mest vanliga formen av hudcancer och den mest ovanliga. En jämförelse med 21 specialistläkare visar att ai-systemet var lika träffsäkert som de var, när det gällde att identifiera tre olika typer av hudcancer.

Läs mer:

Läs mer: Mikroskop på mobilen kan upptäcka cancer

Än så länge finns inga färdiga applikationer där algoritmen används. Den ska genomgå kliniska tester, men kan om de faller väl ut gå att utveckla till en mobilapp att användas av för läkare.

– Förhoppningen är att det här är starten för att föra in artificiell intelligens och datorseende i hälso- och sjukvården, säger forskaren André Esteva till Nature.

Anna Orring

Mer om: Medicin AI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer