Armband ska rädda liv

2013-05-21 14:21  

Drar man i det skickas omedelbart nödsignaler. Information om plats och tid bifogas. Ett nytt armband ska öka säkerheten för människorättsaktivister.

Organisationen Civil Rights Defenders har presenterat ett nytt armband i polykarbonat, gummi och stål som ska skydda hotade människorättsaktivister.

Armbandet innehåller gsm- och gps-teknik. Om en användare attackeras ska han eller hon, genom att dra i armbandet, kunna aktivera en nödsignal som signalerar tid och plats för attacken.

– Signalerna går dels till utvalda personer i den utsattas närhet, dels till vårt kontor i Stockholm. Vi har förberett kanaler på till exempel Facebook och Twitter och kan sprida information om attacken till miljontals människor inom några minuter, säger Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.

Internationell kännedom om brott mot mänskliga rättigheter är något som förtryckande regimer helst undviker, poängterar Robert Hårdh. Tanken är därför att ett armband ska avskräcka eventuella angripare.

– I slutet av 2014 siktar vi på att 55 personer ska bära varsitt armband. Det är personer i till exempel norra Kaukasusområdet, säger han.

Armbanden har utvecklats av PFO, som redan förra året lanserade liknande armband med gps-larm.

– De nya armbanden är lite annorlunda. De innehåller nya algoritmer och ett nytt gps-chip. Vad gäller gsm-tekniken så har vi testat oss fram med flera sim-kort. De ska ju fungera i de aktuella områdena som kan skilja sig åt med olika master och så vidare, säger Johan Carlsson, grundare och vd på PFO.

Armbanden ska alltså kunna anpassas tekniskt till de enskilda användarna.

– Men vi kan av säkerhetsskäl inte berätta mer om tekniken. Vi har alla fall sett till att regimer inte ska kunna förfölja aktivisterna genom att följa signaler från armbanden. De är helt avstängda fram till att nödsignaler sänds ut, säger Robert Hårdh.

För att undvika att sprida falsklarm kommer Civil Rights Defenders att försöka ta kontakt med aktivisten, eller de anhöriga, innan nödsignalen sprids vidare.

Läs om aktivisten i Ingusjien som ska använda armbandet.

Stefan Nordberg

Mer om: Facebook Twitter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer