Apple nobbar ny filmpool

2008-09-19 14:34  

Nedladdningsbara filmer som köps via nätet ska kunna spelas upp i alla mediaspelare. Det är målsättningen för ett nytt projekt där ledande filmbolag och elektroniktillverkare samarbetar. Men den ledande mediasäljaren Apple deltar inte.

Att en dvd-film kan avnjutas på valfri spelare är en självklarhet.

Men det är inte en självklarhet att filmen inköpt i nedladdningsbar form kan spelas upp i alla apparater.

Snarare är det tvärt om. En film som köps via nätet är ofta låst till en speciell spelare eller dator och kan sällan kopieras till andra apparater eller brännas till dvd.

För att göra nedladdningsbart innehåll lika lättanvänt som dvd har en lång rad av de stora filmbolagen och elektroniktillverkarna bildat konsortiet Digital Entertainment Content Ecosystem, Dece.

Deras slogan är "Buy once, play anywhere", vilket innebär att en nedladdad film ska kunna användas i alla mediaspelare inklusive datorer, mobiler och teveapparater.

– För att öppna marknaden för digital distribution ska vi utveckla en specifikation som kopplar samman en mängd tjänster och apparater, säger Mitch Singer, som är ordförande i Dece, i ett pressmeddelande.

Specifikationen, som ska presenteras i början av 2009, ska bygga på existerande standarder som kan användas av elektroniktillverkare och innehållsleverantörer som vill få en bred publik för sina produkter.

Vid sidan av att en inköpt film ska kunna kopieras till olika spelare ska den också bli tillgänglig via nätet.

Från en server ska då kunden när som helst kunna titta på filmen strömmande utan nedladdning.

En nedladdad film ska även kunna kopieras till en dvd.

Bland företagen som är med i Dece märks Warner Bros, Fox, NBC Universal, Paramount, Sony, Microsoft, Philips, Toshiba, Cisco och Intel.

Men Apple som både har den dominerande mediaspelaren Ipod och den ledande nedladdningsbutiken Itunes Store är inte med i gänget.

Enligt Cnet har Apple inbjudits som deltagare i Dece, men tackat nej.

Ett syfte med det nya initiativet är att få bukt med piratnedladdning som redan nu erbjuder "play anywhere".

"Vårt uppdrag är att bekämpa piratkopiering genom att göra inköp av media så enkelt att människor inte känner sig frestade att stjäla", hävdar Dece enligt Cnet.

Sedan länge finns en frustration bland såväl skivbolag, filmbolag och elektroniktillverkare över Apples dominans med Ipod och Itunes Store.

Att Dece är tänkt som en utmanare mot Apple är emellertid ingen offentlig strategi.

– Jag räknar inte med att människor kommer att sluta handla hos Apple. Produkten vi ska lansera kommer att fungera vid sidan av Apples ekosystem eller rikta sig till andra konsumenter, säger Mitch Singer till AP.

Jan Melin

Mer om: Dece dvd-filmer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer