Använder wifi för att se farliga föremål i väskor

2018-08-22 08:01  
Foto: US Federal Government & DAISY

Deras system kan se genom handväskan och upptäcka vapen, bomber och farliga vätskor. Tekniken som forskarna vid Rutgers University lutar sig mot är helt vanlig wifi.

Hotet från terrorister tillsammans med skolskjutningar och allt fler vapen bland kriminella har skapat en tilltagande oro kring säkerheten i det offentliga rummet. Globalt tittar många institutioner och anläggningar på att installera metalldetektorer och kroppsskanners. Tekniken är dyr i inköp, men nu kommer en billigare lösning från Rutgers University i New Jersey.

De har lett studien som demonstrerar att wifi med enkelhet kan upptäcka vapen, bomber och till och med explosiva kemikalier i väskor. Det som krävs är en wifi-enhet med två eller tre antenner, och den kan integreras med existerande wifi-nätverk – exempelvis vid sportarenor, på skolor eller museer.

Systemet analyserar vad som händer när trådlösa signaler penetrerar och studsar mot olika föremål och material i väskan. På listan över saker som kan upptäckas finns aluminiumburkar, datorer, batterier (exempelvis för bomber). Wifin klarar dessutom av att avgöra volymen hos vätskor – från vatten och alkohol, till syra och andra kemikalier som kan ingå i bomber.

Forskarna genomförde experiment med 15 olika typer av objekt placerade i sex sorters väskor. Träffsäkerheten låg på 99 procent för ”farliga objekt”, 98 procent för metall, och 95 procent för vätska. För objekt i den typiska ryggsäcken låg träffsäkerheten över 95 procent, vilket bara sjönk till 90 procent när föremålet var inlindat.

Forskarnas ”suspicious object detection system” är enkelt att installera och ger minskade kostnader för screening-personal. Med wifi kommer man inte inkräkta lika mycket på människors integritet, genom att i personal i mindre utsträckning behöver öppna och titta i folks väskor.

– I större offentliga utrymmen är det svårt att rigga upp samma dyra infrastruktur för skanning som finns på flygplatser. Det krävs alltid personal för att kontrollera väskor, och vi ville utveckla en kompletterande metod för att försöka minska den här personalen, säger professor Yingying Chen, professor vid Data Analysis and Information Security på Rutgers Universitys hemsida.

John Edgren

Mer om: Wi-fi Detektor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer