Innovation

Antimateria på burk

Antifabriken där positroner och antiprotoner sätts ihop till antiväte. Foto: Cern
Antiväte annihileras och går upp i pur energi. Foto: Cern

Fysiker vid Cern har nu lyckats framställa och lagra antiväte. Därmed kan forskarna börja studera vad som skiljer vår vanliga materia från antimateria.

Publicerad

Materia och antimateria är identiskt lika med varandra, bortsett från att de har motsatt laddning. Och när de möts så upplöses de i tomma intet, och lämnar bara efter sig gigantiska mängder energi. Rimligtvis borde det ha tillverkats lika mycket materia som antimateria vid ”Den stora smällen” då allting började. Men forskarna hittar ingen antimateria i universum, det tycks som om antimaterien har försvunnit fram till våra dagar.

Sedan femton år har fysikerna vid Cern försökt att framställa antimateria i form av antiväte. För åtta år sedan visade de att det var praktiskt möjligt att tillverka antiväte i större skala. Och sedan dess har flera tusen antiatomer tillverkats. Men trots att de framställs i vakuum så finns ändå stora mängder vanliga atomer kvar. Det gör att de relativt fåtaliga antiatomerna snabbt tillintetgörs i kontakten med normalatomerna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här