Antikroppar kan minska fosterskador

2016-11-07 17:00  
Babyn Luiz Philipe föddes med microcephaly i slutet av 2015, i brasilianska Marica. Foto: AE / Xinhua / All Over Press

En behandling med antikroppar kan skydda foster från att skadas av zikavirus – i alla fall hos möss.

Zikaviruset sprids främst av myggor och de flesta som smittas får influensaliknande symtom. Men det finns fall som tyder på att viruset kan orsaka förlamningssjukdomen Guillain-Barrés hos vuxna.

I Brasilien och Franska Polynesien har utbrott av zikavirus lett till att barn har fötts med fosterskadan mikrocefali, vilket har fått Världshälsoorganisationen WHO att klassa viruset som ett internationellt hot mot människors hälsa.

Nu har en forskargrupp på amerikanske Vanderbilt University i Nashville behandlat musfoster med antikroppar med lyckat resultat. I en artikel i tidskriften Nature skriver forskarna att behandlingen gjorde att musfoster tog mindre skada av viruset, liksom moderkakan, än hos obehandlade musfoster.

Läs mer:

Läs mer: WHO inför tuffare riktlinjer för att stoppa zika

Forskarna använde antikroppar från vita blodkroppar hos personer som tidigare hade haft zikaviruset. I försöken fick de gravida mössen behandling antingen innan de blev infekterade med viruset eller efter. I båda fallen minskade virusmängden, både hos mushonan och hos musfostret.

Resultat hos möss kan inte enkelt översättas till människor, men forskargruppen har för avsikt att gå vidare med försök på större däggdjur. Enligt forskarna kan metoden vara ett steg närmare en behandling för gravida kvinnor som riskerar att bli smittade av zikaviruset.

Anna Orring

Mer om: Zika

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer